Schab nadziewany kaszą kuskus

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz.

Przepis otrzymałam od kuzynki. Bardzo mi posmakował.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 1/2 kg schabu
    2 ząbki czosnku
    1 por
    1 pęczek natki pietruszki
    1 szklanka kaszy kuskus
    1 cytryna
    3 łyżki masła
    1 jajko
    1 cebula
    2 łyżki cukru brązowego
    1/2 kg jabłek
    4 łyżki octu owocowego
    cynamon
    czubryca
    sól,pieprz.
    przyprawa do mięs
    1/3 szklanki wina białego
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Wina Przystawki

Schab nadziewany kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab oczyścić, wypłukać , natrzeć ziołami, solą i pieprzem. Pozostawić na około1 godz.
    Por pokroić w talarki, czosnek posiekać , pietruszkę posiekać. Cytrynę sparzyć,skórkę zetrzeć na tartce a sok wycisnąć. Czosnek i pory poddusić na maśle, dodać sok i skórkę z cytryny ale nie dusić.
  • image-0n320wx 2. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu.
    Do wyparzonej kaszy dodać jajko, podduszony por i czosnek, posiekaną pietruszkę , sól, pieprz, czubrycę, wymieszać.
  • image-0uljdg5 3. W schabie wydrążyć kieszeń, włożyć nadzienie. Przygotować naczynie żaroodporne, włożyć nadziany schab.
  • image-11sjj92 4. Cebulę pokroić w kostkę ,obłożyć schab, polać olejem . Piec w piekarniku 1 godz. Po 30 min podlać winem. Jabłka nie obierać ze skórki, pokroić w kostkę, Dusić 5 min z cukrem brązowym, dodać cynamon, ocet, wymieszać. Pod koniec pieczenia schab obłożyć podduszonymi jabłkami , podpiec 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Schab Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schab nadziewany suszonymi grzybami

4.48 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Schab nadziewany suszonymi grzybami

juchab Polecam gorąco! 30 min

To może cię zainteresować