Schab nadziewany kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab oczyścić, wypłukać , natrzeć ziołami, solą i pieprzem. Pozostawić na około1 godz.
Por pokroić w talarki, czosnek posiekać , pietruszkę posiekać. Cytrynę sparzyć,skórkę zetrzeć na tartce a sok wycisnąć. Czosnek i pory poddusić na maśle, dodać sok i skórkę z cytryny ale nie dusić.
2.Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu.
Do wyparzonej kaszy dodać jajko, podduszony por i czosnek, posiekaną pietruszkę , sól, pieprz, czubrycę, wymieszać.
4. Cebulę pokroić w kostkę ,obłożyć schab, polać olejem . Piec w piekarniku 1 godz. Po 30 min podlać winem. Jabłka nie obierać ze skórki, pokroić w kostkę, Dusić 5 min z cukrem brązowym, dodać cynamon, ocet, wymieszać. Pod koniec pieczenia schab obłożyć podduszonymi jabłkami , podpiec 10 min.
Komentarze