• 40 min
  • Dla 4 osób

Schab w kapuście kiszonej. Rewelacyjnie smakuje i na pewno przypadnie Wam do gustu. Schab jest mięciutki i soczysty. Jeśli zrobimy go nieco więcej mamy obiad na 2 dni.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • OK. 800 g schabu

    1 woreczek kapusty kiszonej z marchewką

    1 duża cebula i ok. 70g masła do smażenia

    mleko do moczenia schabu

    mąka

    sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka

    SOS:

    0,5 szklanki gęstej śmietany u mnie 18%

    0,5 szklanki wody

    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Schab w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab ok. 2 godziny wcześniej kroimy w plastry i moczymy w mleku. Dzięki temu będzie miękki. Kapustę kiszoną odcedzamy i ewentualnie przelewamy wodą i kroimy na mniejsze kawałki.

    Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy 30 minut.
    Po 2 godzinach od moczenia schabu delikatnie go rozbijamy i przyprawiamy. Każdy kawałek schabu obtaczamy w mące.

    Smażymy na oleju z każdej strony.

    Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle.

    Do miski wrzucam pół szklanki śmietany, 0,5szklanki wody i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszam i przyprawiam.



    Naczynie żaroodporne smaruję olejem i wykładam składniki.

    Kapusta, schab, kapusta, schab. Górę smaruję kończącą się kapustą. Wszystko zalewam sosem i zapiekam ok. 1 godzinę do miękkości składników. Naczynie przykrywam folią aluminiową podczas pieczenia.



    Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować