Schab w kapuście kiszonej. Rewelacyjnie smakuje i na pewno przypadnie Wam do gustu. Schab jest mięciutki i soczysty. Jeśli zrobimy go nieco więcej mamy obiad na 2 dni.
Schab w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab ok. 2 godziny wcześniej kroimy w plastry i moczymy w mleku. Dzięki temu będzie miękki. Kapustę kiszoną odcedzamy i ewentualnie przelewamy wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy 30 minut.
Po 2 godzinach od moczenia schabu delikatnie go rozbijamy i przyprawiamy. Każdy kawałek schabu obtaczamy w mące.
Smażymy na oleju z każdej strony.
Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle.
Do miski wrzucam pół szklanki śmietany, 0,5szklanki wody i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszam i przyprawiam.
Naczynie żaroodporne smaruję olejem i wykładam składniki.
Kapusta, schab, kapusta, schab. Górę smaruję kończącą się kapustą. Wszystko zalewam sosem i zapiekam ok. 1 godzinę do miękkości składników. Naczynie przykrywam folią aluminiową podczas pieczenia.
Komentarze