Schab w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab dokładnie myjemy, następnie bardzo dokładnie nacieramy przyprawiamy i pieczemy w folii aluminiowej ok. 1,5 godziny.
Gdy schab się upiecze studzimy go, a następnie kroimy w cienkie plastry.
Następnie układamy na półmisku i dowolnie dekorujemy, np. marchewką, papryką i sałatą.
Przygotowujemy zalewę: 3 czubate łyżki żelatyny namaczamy w 100 ml przegotowanej i zimnej wody, czekamy, aż spęcznieje.
5. Następnie 3 szklanki wody zagotowujemy z vegetą, do wrzącej wody dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
6. Gdy galareta zacznie gęstnieć polewamy łyżką schab na półmisku, aż wylejemy wszystko.
Komentarze