Pyszne danie wykonane na podstawie przepisu Jakuba Kuronia. Moją rodzinę bardzo pozytywnie zaskoczył sos śliwkowy, który okazał się doskonałym dodatkiem do mięsa i frytek, i został wyjedzony do ostatniej kropelki.
Składniki:
3 kotlety ze schabu środkowego
1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól
pieprz
łyżka oleju słonecznikowego
KRUSZONKA:
2 kromki pszennego chleba tostowego
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek koperku
ząbek czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
SOS ŚLIWKOWY:
50 g suszonych śliwek bez pestek
mała cebula
łyżeczka sklarowanego masła
200 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietanki kremówki 30%
skórka otarta z połowy cytryny
sól
pieprz
Schab pod zieloną kruszonką z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki i obraną cebulkę drobno pokroić.
Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać pokrojone śliwki i smażyć mieszając 2 minuty.
Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu aż odparuje około 2/3 płynu.
Dolać kremówkę, dodać skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Gotować około 10-15 minut do zgęstnienia.
2.Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozklepać tłuczkiem, z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
Chleb tostowy rozdrobnić, dodać do niego opłukane, osuszone, posiekane zioła, obrany czosnek, olej, sól i pieprz.
Zmiksować w blenderze na kruszonkę.
3.Mięso z obu stron usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia do zapiekania.
Każdy kotlet posmarować 1/2 łyżeczki musztardy i przykryć kruszonką.
Zapiec przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z włączoną górną grzałką.
Podać z sosem śliwkowym oraz pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Komentarze