Tak przygotowany schab wychodzi kruchy, soczysty i rozpływający się w ustach. Świetna odmiana dla klasycznych schabowych :)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg schabu bez kości
350 g małych pieczarek
po 1 małej papryce czerwonej żółtej i zielonej
1 średnia cebula
sos: 1,5 szklanki bulionu
1 szklanka keczupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
majeranek
1 łyżeczka cukru
mielona słodka i ostra papryka
mielony czosnek
sól, pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia
.
Schab pieczony z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry. (jeśli plastry są za grube można lekko rozbić). Przyprawić z obu stron majerankiem, mieloną słodką i ostrą papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wstawić na min.60 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie każdy plaster obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
2.Pieczarki oczyścić, cebulę posiekać, w paprykach usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby wraz z warzywami podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3.Przygotować sos: bulion połączyć z keczupem, koncentratem, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę warzyw z pieczarkami, na to połowę plastrów mięsa. Ponownie warzywa z pieczarkami i pozostałe mięso. Całość zalać przygotowanym wcześniej sosem keczupowym. Danie wstawić pod przykryciem, do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, danie odkryć, by się przyrumieniło. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze