Schab pieczony w rękawie

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Pyszny soczysty schab pieczony w rękawie, na ciepło idealny jako dodatek do obiadu na zimno do kanapek jako wędlina.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka soli
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego

    Dodatkowo
    Sznurek do wędlin
    Rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obierz , pokrój w drobną kostkę posyp solą i przetrzyj nożem na desce.
    Schab opłukaj osusz ręcznikiem papierowym, końcem noża zrób nacięcia w mięsie i w każde nacięcie włóż czosnek z solą.
    Przyprawy wymieszaj ze sobą i natrzyj nimi schab.
  • 2. Sznurkiem zwiąż mięso , włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia piecz schab około 1,5 godziny w temperaturze 180.
    Mięso należy piec 1 godzinę na 1kg mięsa. Czyli jeżeli mamy 1,5 kg mięsa to pieczemy 1,5 godziny. Podajemy na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami np. ziemniaczkami pieczonymi i surówką, lub z pieczywem i sałatka. Polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować