Schab na zasmażanej młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mały garnek zapełnić poszatkowaną kapustą i zalać wodą do 3/4 wysokości. Doprawić solą i pieprzem i gotować aż będzie średnio miękka.
2.Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
3.W międzyczasie plastry schabu rozbić tłuczkiem ale nie zbyt cienko. Obsypać czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć bez tłuszczu na nieprzywieralnej patelni, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością wody.
4.Gdy kapusta będzie już tylko trochę twardawa, odcedzić ją z wody i wrzucić na patelnię z przygotowaną wcześniej zasmażką z bułki tartej i masła. Smażyć parę minut, często mieszając.
5.Na talerz wykładamy porcję kapusty, na nią kładziemy schab. Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.
Porady
Kapusta przed włożeniem jej na patelnię nie powinna być za miękka i już ,,gotowa,, bo wtedy zrobi nam się papka.
Komentarze