Schab na zasmażanej młodej kapuście

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kto powiedział, że po polsku oznacza zawsze tłusto? Oto sposób na odchudzonego i pysznego schabowego z kapustą.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • DLA DWÓCH OSÓB:

    dwa grube plastry schabu
    mały garnek poszatkowanej młodej kapusty
    woreczek (100g) kaszy gryczanej

    majeranek
    koperek (może być suszony)
    czosnek granulowany
    sól
    pieprz
    2 łyżki płaskie bułki tartej
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy

Schab na zasmażanej młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mały garnek zapełnić poszatkowaną kapustą i zalać wodą do 3/4 wysokości. Doprawić solą i pieprzem i gotować aż będzie średnio miękka.
  • 2. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • 3. W międzyczasie plastry schabu rozbić tłuczkiem ale nie zbyt cienko. Obsypać czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć bez tłuszczu na nieprzywieralnej patelni, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością wody.
  • 4. Gdy kapusta będzie już tylko trochę twardawa, odcedzić ją z wody i wrzucić na patelnię z przygotowaną wcześniej zasmażką z bułki tartej i masła. Smażyć parę minut, często mieszając.
  • 5. Na talerz wykładamy porcję kapusty, na nią kładziemy schab. Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.

Porady

Kapusta przed włożeniem jej na patelnię nie powinna być za miękka i już ,,gotowa,, bo wtedy zrobi nam się papka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Kasza gryczana Młoda kapusta Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować