Schab duszony w sosie własnym

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na niedzielny obiad. Może być podane z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg schabu
    1 cebula
    1 szklanka mrożonego groszku (opcjonalnie)
    200g śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    Suszona natka pietruszki
    Suszony tymianek
    2-4 liście laurowe
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    Kilka ziarenek pieprzu
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Schabowy Schab pieczony

Schab duszony w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na kotlety. Posypać solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony i przełożyć do garnka. Zarumienione mięso zalać wodą. Doprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz ziarenkami pieprzu. Gotować pod przykryciem 40minut. Gdy mięso stanie się miękkie, do gulaszu dodać posiekaną i podsmażoną cebulę oraz mrożony groszek. Całość dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem i natką pietruszki.
    Pod koniec sos zagęścić mąką ze śmietaną - mąkę połączyć ze śmietaną, rozprowadzić gorącym sosem (1-2 łyżki) i wlać do garnka. Mieszając zagotować i dusić jeszcze około 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Cebula Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować