Saszłyki z grilla mięsno-warzywne

4.48 (152 ocen)

  • 45 min

Pyszne szaszłyki z warzywami i mięsem. Świetnie sprawdzą się na przyjęciu w ogrodzie.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
    25 dag pieczarek
    2 czerwone cebule
    1 cebula zwykła
    1/2 kg kiełbasy
    20 dag wędzonego boczku
    1 średnia cukinia
    Marynata:
    3 łyżki oleju
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka tymianku
    2 ząbki czosnku
    sól (do smaku)
    3 ziela angielskie
    3 liście laurowy
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Grill

Saszłyki z grilla mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy.
  • 2. Papryki oczyszczamy z nasion i białych części. Cukinię, paprykę, kiełbasę, boczek kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki, pieczarkom odcinamy ogonki.
  • 3. Wszystkie składniki wkładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie nacieramy. Patyczki do szaszłyków moczymy przez chwilę w wodzie (jeśli używamy drewnianych). Zapobiegnie to przypalaniu się końcówek. Na każdy patyczek nadziewamy po kolei składniki.
  • 4. Przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu (na aluminiowej tacce) do zrumienienia lub w piekarniku w 170 stopniach na funkcji grill z termoobiegiem przez 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować