Saszłyki z grilla mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy.
2.Papryki oczyszczamy z nasion i białych części. Cukinię, paprykę, kiełbasę, boczek kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki, pieczarkom odcinamy ogonki.
3.Wszystkie składniki wkładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie nacieramy. Patyczki do szaszłyków moczymy przez chwilę w wodzie (jeśli używamy drewnianych). Zapobiegnie to przypalaniu się końcówek. Na każdy patyczek nadziewamy po kolei składniki.
4.Przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu (na aluminiowej tacce) do zrumienienia lub w piekarniku w 170 stopniach na funkcji grill z termoobiegiem przez 30-40 minut.
Komentarze