Pulpety mięsno-warzywne

4.5 (197 ocen)

Idealny sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka ;-) Pulpety są bardzo smaczne i zdrowe

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 większa marchew
    1 większa pietruszka
    1/2 małego selera
    1 płaska łyżeczka bombay masala
    1/2 łyzeczki słodkiej i ostrej papryki
    sól
    1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    jajko

    Domowy sos np. : pomidorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, odcinamy końcówki i obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • 2. Do mięsa dodajemy starte warzywa, przyprawy oraz jajko. Mieszamy do połączenia składników
  • image-0g8rgwq 3. Z mięsa formujemy małe kulki
  • 4. W garnku zagotuj 500 ml wody z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzeć wrzuć pulpeciki i gotuj przez ok 7-10 min.
  • 5. Do wody dodaj sos ( u mnie pomidorowy) wymieszaj i gotuj jeszcze przez 10 min. Ew sos zagęść za pomocą mąki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Pietruszka Seler Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować