Sarmale

4.49 (160 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sarmale - bracia bliźniaki naszych gołąbków. Choć główna różnica tkwi w kapuście, mocno zaskakują smakiem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Kiszona kapusta (podzielone na liście): 2 sztuki
    - mięso od szynki (grubo mielone): 500 gramów
    - łopatka wieprzowa (grubo mielona): 500 gramów
    - wędzona słonina (w ostateczności wędzony boczek): 200 gramów
    - żółta cebula: 3 sztuki
    - czosnek (posiekany): 4 ząbki
    - smalec: 1 łyżka
    - biały ryż: 100 gramów
    - słodka mielona papryka: 4 łyżki
    - suszony lubczyk i cząber po 1 łyżce: 2 łyżki
    - mielony kminek i czarnuszka po 1 łyżeczce: 2 łyżeczki
    - pietruszka naciowa (posiekana): 1 pęczek
    - sok pomidorowy: 0.75 litra
    - bulion warzywny: 0.75 litra
    - ziele angielskie w ziarnach: 5 sztuk
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - czosnek w łupinach: 6 ząbków
    - kminek nasiona w całości: 1 łyżka
    - duży ziemniak (ugotowany): 1 sztuka
    - biały cukier: 1 łyżeczka
    - sos Worcetershire: 1 łyżka
    - gęsta kwaśna śmietana: 200 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sarmale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta na sarmale 1. Na smalcu podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 3 - 4 minuty.
    Mięso, słoninę, podsmażoną cebulę, ryż, przyprawy i posiekaną pietruszkę wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut i ponownie wyrabiamy.
  • Sarmale II 2. Spód garnka lub naczynia do zapiekania wykładamy kiszoną kapustą. Farsz zawijamy w liście kapusty formując gołąbki. Gołąbki ciasno układamy w naczyniu kolejne warstwy przekładając liśćmi kapusty i przyprawami (czosnek w łupinach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek). Całość zalewamy gorącą mieszanką soku pomidorowego i bulionu. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  • Sarmale III 3. Upieczone gołąbki wyjmujemy z sosu. Sos przecedzamy, doprawiamy cukrem, sosem Worcetershire i ziemniakiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy przez około 5 minut. Jeśli sos nie jest jednolity należy go zmiksować.
  • 4. Gołąbki podajemy z sosem i kwaśną śmietaną. Doskonale smakują z białym pieczywem lub ziemniakami.

    Więcej wskazówek dotyczących przygotowania sarmali znajdziecie tutaj:
    http://www.kapitalnakuchnia.pl/2011/08/z-pozdrowieniami-od-darkuli-sarmale.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować