1.Na smalcu podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 3 - 4 minuty.
Mięso, słoninę, podsmażoną cebulę, ryż, przyprawy i posiekaną pietruszkę wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut i ponownie wyrabiamy.
2.Spód garnka lub naczynia do zapiekania wykładamy kiszoną kapustą. Farsz zawijamy w liście kapusty formując gołąbki. Gołąbki ciasno układamy w naczyniu kolejne warstwy przekładając liśćmi kapusty i przyprawami (czosnek w łupinach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek). Całość zalewamy gorącą mieszanką soku pomidorowego i bulionu. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
3.Upieczone gołąbki wyjmujemy z sosu. Sos przecedzamy, doprawiamy cukrem, sosem Worcetershire i ziemniakiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy przez około 5 minut. Jeśli sos nie jest jednolity należy go zmiksować.
4.Gołąbki podajemy z sosem i kwaśną śmietaną. Doskonale smakują z białym pieczywem lub ziemniakami.
Więcej wskazówek dotyczących przygotowania sarmali znajdziecie tutaj:
http://www.kapitalnakuchnia.pl/2011/08/z-pozdrowieniami-od-darkuli-sarmale.html
Komentarze