Salceson z dzika

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Wszyscy moi domownicy uwielbiają domowe wędliny. Salceson to wyborny przysmak gdyż trafiają do niego najlepsze kawałki: policzki, ozory, nerki, serce i golonki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • głowizna z dzika(ozór, policzki)
    serce dzika
    nerki dzika
    2 przednie golonki z dzika
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    główka czosnku polskiego
    ziele angielskie 5-7 kulek
    liść laurowy 5-7 sztuk
    szczypta szafranu
    1 kwiat macis

    osłonka na salceson w kształcie żołądka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Salceson z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • salceson 1. Oczyszczoną głowiznę, golonki (dzielimy na mniejsze części) i podroby dokładnie myjemy, przekładamy do dużego garnka.
    Zalewamy wodą, woda powinna tylko przykryć mięso. Gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, kwiatu macis i szafranu tak by woda lekko mrugała.
    Gotujemy wszystko do miękkości, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości (trwa to około4-5 godzin).
    Mięso oddzielamy od kości i wykładamy na miskę. Język obieramy ze skóry( aby to łatwiej zrobić gorący wkładamy do zimnej wody).
    Rosół przecedzamy przez gęste sito.
    Mięso i podroby kroimy w kostkę przekładamy do dużej miski. Dodajemy sól, pieprz i drobno roztarty czosnek. Przyprawiamy dosyć słono i pieprznie ponieważ mięso się "napije" przypraw.
    Do przyprawionego mięsa dolewamy rosół, tak by pokrył mięso. Masa powinna mieć konsystencję zupy gulaszowej. Mieszamy i próbujemy do smaku, ewentualnie dolewamy rosołu, jeśli chcemy mieć więcej galaretki.
  • salceson 2. Do napełniania osłonki na salceson przydadzą się drugie ręce.
    Jedna osoba trzyma osłonkę z założonym lejkiem z szerokim otworem (do napełniania słoików z dżemem), druga nalewa łyżką wazową mięso z rosołem. Po napełnieniu osłonkę mocno zawiązujemy bawełnianą grubą nicią spożywczą.
    W dużym garnku wypełnionym do połowy gotujemy wodę. Do wrzątku wkładamy salceson i w stałej temperaturze pod przykryciem ok. 80-90 ° C moczymy ok. 3 godzin.
    Po 3 godzinach salceson wykładamy na płaską tacę do obcieknięcia. Następnie przekładamy na drewnianą deskę i przykładamy drugą drewnianą deską obciążając np. 3-4 kilogramami soli lub odważnikiem.
    Tak obciążony salceson pozostawiamy w chłodnym miejscu najlepiej na noc.
    Następnie zdejmujemy ciężary i ułożony na płaskiej tacy i przykryty salceson przechowujemy w lodówce.

Porady

Polecam użyć osłonki w kształcie żołądka ponieważ ma neutralny zapach łatwo daje się napełniać i zawiązać oraz mamy pewność , że nie pęknie podczas obróbki termicznej. W ten sposób można przyrządzić salceson wieprzowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować