Kiełbasa z dzika

0 (0 ocen)

  • 7 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pyszna, swojska kiełbaska.

  • 7 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 8 kg różnego rodzaju mięsa z dzika - szynka, łopatka, karkówka, boczek
    2 kg mięsa z sarniny
    15 dag soli bez antyzbrylaczy, dodatkowo niejodowana, Extravergine
    mała główka polskiego czosnku (ok. 20 g)
    roztarty w moździerzu jałowiec 15 g
    świeżo zmielony pieprz 20 g
    płaska łyżka cukru
    12 - 15 m jelit kiełbasianych
    około 2 szklanki zimnej wody do wyrobienia kiełbasy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Kiełbasa z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, pieprz, jałowiec, cukier i roztarty czosnek (tak robiła moja babcia i mama - rozcieram na desce szerokim nożem z odrobiną soli). Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy wodę. Wyrobione mięso nadziewamy w jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać. Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny.

Porady

Nie używam peklosoli. Warto kupić dobrą sól- jest trochę droższa, ale ma intensywny, a zarazem delikatny smak, doskonale się rozpuszcza i nadaje potrawom indywidualny charakter. Kiełbasy nie parzę. Zimną kiełbasę można zapakować próżniowo i zamrozić. W ten sposób można zrobić kiełbasę wieprzową. Ja daję na kilogram mięsa 15 g soli. Do wędzenia używam twardego drewna, najlepiej jabłoni albo gruszy, bez kory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzik Jałowiec Kiełbasa Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować