Kiełbasa z dzika

  • wyświetlono: 119 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna, swojska kiełbaska.

  • 50 porcje
  • 420min
  • Trudny

Składniki

8 kg różnego rodzaju mięsa z dzika - szynka, łopatka, karkówka, boczek
2 kg mięsa z sarniny
15 dag soli bez antyzbrylaczy, dodatkowo niejodowana, Extravergine
mała główka polskiego czosnku (ok. 20 g)
roztarty w moździerzu jałowiec 15 g
świeżo zmielony pieprz 20 g
płaska łyżka cukru
12 - 15 m jelit kiełbasianych
około 2 szklanki zimnej wody do wyrobienia kiełbasy

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa z dzika

  • 1. Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, pieprz, jałowiec, cukier i roztarty czosnek (tak robiła moja babcia i mama - rozcieram na desce szerokim nożem z odrobiną soli). Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy wodę. Wyrobione mięso nadziewamy w jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać. Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny.

Porady

Nie używam peklosoli. Warto kupić dobrą sól- jest trochę droższa, ale ma intensywny, a zarazem delikatny smak, doskonale się rozpuszcza i nadaje potrawom indywidualny charakter. Kiełbasy nie parzę. Zimną kiełbasę można zapakować próżniowo i zamrozić. W ten sposób można zrobić kiełbasę wieprzową. Ja daję na kilogram mięsa 15 g soli. Do wędzenia używam twardego drewna, najlepiej jabłoni albo gruszy, bez kory.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiełbasajałowiecwędzeniesarnadzikkiełbasa z dzika

Komentarze

Podobne przepisy

Tortilla

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tortilla z łososiem i twarożkiem

Doskonała przekąska na imprezy...

Pieczone słupki z cukinii

Dodane przez: a_sad07

Pieczone słupki z cukinii

Przepyszna, prosta przekąska, idealna...

szasz

Dodane przez: Habibi Chi

Szaszłyki z ciasta francuskiego

Bardzo efektowny i smaczny sposób...

Koreczki, kanapki z tortilli

Dodane przez: zandero99

Kanapki z tortilli

Pomysł na urozmaicenie śniadania...

Tortille z pastą z tuńczyka

Dodane przez: czarrna

Tortille z pastą z tuńczyka

Na przekąskę częstuję zawijaskami...

Muszle conchiglioni z pieczarkami i serem

Dodane przez: 2milutka

Muszle conchiglioni z pieczarkowym farszem

Kolorowe duże muszle nadziewane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE