Sałatka z czerwoną fasolą to propozycja dla tych, który lubią kolory na talerzu. Jej dodatek sprawia, że nasze danie nabiera barw, a jej wiśniowy kolor świetnie dopasowuje się na przykład do zieleni sałaty czy odcienia czerwonej cebuli. Jednak dopasowanie kolorystyczne to nie jedyna zaleta takiej fasoli. Czerwona fasola, jak inne nasiona strączkowe, to źródło białka i witamin z grupy B. Warto więc dodawać ją do takich dań, które mięsa nie zawierają, by zaspokoić niedobory organizmu.

Kolejnym plusem, poza wartościami odżywczymi, jest to, że sałatka z czerwoną fasolą może być przygotowana z wielu składników, bo fasola dobrze łączy się z różnymi warzywami, kaszami czy sosami.  Świetnie smakuje z tuńczykiem i kabanosami, żółtym serem i serem brie. Pasuje do niej także kuskus i makaron oraz ugotowany na sypko ryż. Sałatka z czerwonej fasoli, kukurydzy, groszku i ogórków konserwowych z dodatkiem sosu majonezowego to smaczny pomysł na szybką sałatkę w razie przybycia nieoczekiwanych gości.  Podobnie jak sałatka z sosem curry, który w połączeniu z makaronem, kurczakiem, kukurydzą i fasolą tworzy smaczne i sycące danie.

Zobacz więcej pomysłów, jak sprawić, by fasola w sałatce zawsze robiła tworzyła danie, które można przygotować w kilka chwil. A jeśli chodzi o dania w kilka chwil, to te sprawdzą się w upalne dni. Przeczytaj nasz artykuł lekki obiad na lato, w którym znajdziesz jeszcze więcej inspiracji na sałatki z czerwoną fasolą, inne sałatki i wiele różnych pysznych dań.