Buraczki z marchewką, rzodkiewką, czosnkiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatka z gotowanych buraczków i marchewki z dodatkiem smażonej rzodkiewki z czosnkiem oraz prażonych orzeszków ziemnych. Smakowite, wartościowe pod względem dietetycznym i pełne aromatu uzupełnienie obiadu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    300 g obranej, gotowanej marchewki
    1 duży pęczek rzodkiewki (250 g bez liści)
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej szałwii
    1 łyżka posiekanej mięty
    100 g prażonych orzeszków ziemnych
    3 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    spora szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Orzeszki Sałatki Sok Przystawki

Buraczki z marchewką, rzodkiewką, czosnkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z marchewką, rzodkiewką, czosnkiem i orzechami 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojoną na ćwiartki rzodkiewkę oraz obrany i pokrojony w plastry czosnek. Składniki oprószyć szczyptą soli i smażyć 5 min, często mieszając, a następnie wystudzić.
  • Buraczki z marchewką, rzodkiewką, czosnkiem i orzechami 2. Buraki i marchewkę pokroić w małą kostkę, dołożyć rzodkiewkę z czosnkiem, posiekane zioła i orzechy. Wsypać cynamon, imbir, pieprz cayenne i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać, dodając jogurt oraz sok z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz przepis na: buraczki z papryką

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować