Sałatka z pieczonymi warzywami, brązowym ryżem i orzechami

  • wyświetlono: 146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sałatka z pieczonych warzyw, wartościowego odżywczo brązowego ryżu oraz bogatych w tłuszcze nienasycone orzechów. Do tego element chrupki w postaci świeżej kapusty pekińskiej, aromatyczne zioła i przyprawy oraz odrobina żółtego sera. Smaczna propozycja na lekki, a zarazem pożywny posiłek.

P10
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

100 g suchego ryżu brązowego
100 g kapusty pekińskiej
2 łyżki posiekanego lubczyku
2 łyżki posiekanej mięty
100 g prażonych orzechów ziemnych
75 g żółtego sera
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku

Pieczone składniki:
1 duży bakłażan (370 g)
150 g selera naciowego
2 nieduże obrane marchewki (łącznie 120 g)
1 duża obrana biała cebula (100 g)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
3 – 4 łyżeczki sosu sambal oelek
po ½ łyżeczki suszonych ziół – rozmarynu, oregano, tymianku
1 łyżeczka całych nasion kminku
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki mielonego imbiru
po szczypcie – soli, pieprzu cytrynowego

Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka z pieczonymi warzywami, brązowym ryżem i orzechami

  • Sałatka z pieczonymi warzywami, brązowym ryżem i orzechami1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
    Bakłażan pokroić w kostkę, seler w plastry, marchewkę zetrzeć na wiórki, cebulę pokroić w ćwierćplastry, a obrany czosnek posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Dodać oliwę/olej oraz sos sambal oelek. Wsypać suszone zioła, kminek, paprykę, imbir, a także szczyptę soli i pieprzu cytrynowego. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Składniki piec bez przykrycia 20 min w temp. 180 – 190⁰C, a następnie wystudzić.
  • Sałatka z pieczonymi warzywami, brązowym ryżem i orzechami2. Do naczynia przełożyć ugotowany ryż. Dodać posiekaną kapustę, orzechy, starty na szersze wiórki ser i świeże zioła. Wlać sok z cytryny. Składniki wymieszać. Dołożyć upieczone warzywa i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

lubczykbakłażanprzystawkatymianekmiętaSałatkaimbirkapusta pekińskaczosnekżółty seroreganomarchewkaoliwaseler naciowysok z cytrynyorzechy arachidowekminekkolacjaobiadzdrowaprzyjęcieimprezana zimnofistaszkipapryka słodkaorzechy ziemnepieczonkapieprz cytrynowywegetariańskaprostaz orzechamiwarzywnaoryginalnapieczone warzywabiała cebulaprażone orzechypożywnaaromatycznaprzepis_miesiąca1000ryżowaz żółtym seremrozmarynsos sambal oelek

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i orzechami

Dodane przez: Kloruś

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i orzechami

Przepyszna sałatka z tuńczykiem...

sałatka z ryzem

Dodane przez: Klaudia0318

Sałatka z ryżem i warzywami

Idealna na imprezy.

Sałatka z pieczonym kurczakiem i ryżem

Dodane przez: Monika Matysiak

SAŁATKA Z PIECZONYM KURCZAKIEM I RYŻEM

Rewelacyjna sałatka zarówno na...

Pożywna sałatka z ryżem poleca się na przekąskę :)

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sałatka z ryżem, jajkiem, kurczakiem i warzywami

Pożywna sałatka z ryżem poleca...

Sałatka z wędzonym trewalem, brązowym ryżem i szpinakiem

Dodane przez: Ania321

Sałatka z wędzonym trewalem, brązowym ryżem...

Smaczna i lekka sałatka z wędzonej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE