Sałatka z pieczonymi warzywami, brązowym ryżem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatka z pieczonych warzyw, wartościowego odżywczo brązowego ryżu oraz bogatych w tłuszcze nienasycone orzechów. Do tego element chrupki w postaci świeżej kapusty pekińskiej, aromatyczne zioła i przyprawy oraz odrobina żółtego sera. Smaczna propozycja na lekki, a zarazem pożywny posiłek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g suchego ryżu brązowego
    100 g kapusty pekińskiej
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki posiekanej mięty
    100 g prażonych orzechów ziemnych
    75 g żółtego sera
    1 łyżka soku z cytryny
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    Pieczone składniki:
    1 duży bakłażan (370 g)
    150 g selera naciowego
    2 nieduże obrane marchewki (łącznie 120 g)
    1 duża obrana biała cebula (100 g)
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy lub oleju
    3 – 4 łyżeczki sosu sambal oelek
    po ½ łyżeczki suszonych ziół – rozmarynu, oregano, tymianku
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    po szczypcie – soli, pieprzu cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Sok Przystawki Sosy

Sałatka z pieczonymi warzywami, brązowym ryżem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z pieczonymi warzywami, brązowym ryżem i orzechami 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
    Bakłażan pokroić w kostkę, seler w plastry, marchewkę zetrzeć na wiórki, cebulę pokroić w ćwierćplastry, a obrany czosnek posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Dodać oliwę/olej oraz sos sambal oelek. Wsypać suszone zioła, kminek, paprykę, imbir, a także szczyptę soli i pieprzu cytrynowego. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Składniki piec bez przykrycia 20 min w temp. 180 – 190⁰C, a następnie wystudzić.
  • Sałatka z pieczonymi warzywami, brązowym ryżem i orzechami 2. Do naczynia przełożyć ugotowany ryż. Dodać posiekaną kapustę, orzechy, starty na szersze wiórki ser i świeże zioła. Wlać sok z cytryny. Składniki wymieszać. Dołożyć upieczone warzywa i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować