Sałatka z ogórków

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Moja wersja winnej sałatki ogórkowej z marchewką.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg umytych ogórków
    1 kg umytej, oczyszczonej marchewki
    500-600 g obranej cebuli
    duża garść pokrojonych liści selera
    2 łyżki soli
    Zalewa:
    1 szklanka octu owocowego (u mnie jabłkowy)
    1 szklanka oleju
    1 szklanka miodu naturalnego (u mnie leśny)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z ogórków

Sałatka z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • salatka 1. Ogórki, cebulę i marchew szatkuję na plastry tarczą robota kuchennego.
  • salatka 2. Plastry ogórków i cebuli posypuję solą, mieszam i pozostawiam na 4 godziny.
  • salatka 3. Następnie odlewam powstały sok. Dodaję plastry marchewki i pokrojone liście selera. Dokładnie mieszam.
  • salatka 4. Do warzyw wlewam miód, ocet i olej. Dokładnie mieszam. Nakładam do słoiczków ( zalewa powinna przykrywać warzywa)i zakręcam.
  • salatka 5. Napełnione słoiki ustawiam w garnku do pasteryzacji, nalewam zimną wodę do 3/4 wysokości i pasteryzuję 15 minut od zagotowania.
  • salatka 6. Sprawdzam czy wszystkie słoiki dobrze się zamknęły i wynoszę w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Marchewka Miód Ocet jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować