Sałatka z ogórków i papryki

3.73 (370 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Bardzo smaczna sałatka ogórkowa z dodatkiem cebuli i papryki czerwonej, zimową porą często ja wykorzystuję do obiadu, pasuje praktycznie do każdego rodzaju mięsa.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 4 kilogramy ogórków zielonych
    1 kilogram papryki czerwone
    1 kilogram cebuli
    Zalewa:
    2 litry wody
    0,5 litra octu 10 %
    3 szklanki cukru
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    5 ziaren pieprzu
    1 łyżeczka ziaren gorczycy
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    Dodatkowo:
    5 łyżek soli
Wystaw ocenę:

3.73 (370 ocen)

Sałatka z ogórków i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, cebulę obieramy i kroimy w paski lub krążki, ogórki dokładnie myjemy, kroimy w plastry. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 godziny. Warzywa odcedzamy z nadmiaru soku, przekładamy do słoików. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy warzywa poukładane w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Sałata Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować