Sałatka z ogórków

4.5 (148 ocen)

  • 5 godz.

Sałatka zamknięta w słoiku

  • 5 godz.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
    250gr marchwi
    250gr papryki czerwonej
    500gr cebuli
    1 szklanka oleju
    1 czubata łyżka soli
    2 pęczki natki pietruszki

    zalewa:
    1/2 szklanki octu 10%
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać i pokroić w plasterki (ja robiłam to na tarce), posolić i odstawić na 4 godziny.
  • 2. W tym czasie zetrzeć marchewkę na dużych oczkach, natkę pietruszki posiekać, paprykę pokroić w cienkie paski a cebulę w kostkę.
  • 3. Zalewa: ocet i cukier zagotować i ostudzić.
  • 4. Gdy miną 4 godziny ogórki odcisną od nadmiaru wody. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać zalewę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pasteryzować około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Papryka Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować