Sałatka z czerwonej kapusty i kukurydzy

4 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Czerwona kapusta jako surówka to pyszny dodatek do drugiego dania. To także dobre źródło potasu i cynku, a także witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Sałatka będzie smakowała wszystkim domownikom. Może być dodatkiem do drugiego dania lub samodzielną przekąską.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
    2 marchewki
    1 ogórek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 kukurydza w puszce
    4 łyżki jogurt grecki
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz , cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Sałatka z czerwonej kapusty i kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować i przełożyć do dużej miski, zasypać łyżeczką soli, wymieszać i pozostawić na około 30min.
    Ogórka obrać, wydrążyć miąższ i wraz z obraną marchewką zatrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę posiekać w pióra.
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Kukurydzę odsączyć z zalewy.
    Kapustę odcisnąć, przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30min, w tym czasie surówka się przegryzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować