Sałatka warstwowa błyskawiczna Bożenki

4.99 (155 ocen)

  • 30 min

Smaczna propozycja sałatki na rodzinne okazje lub kolację. Z dodatkiem domowego chleba na zakwasie stanowi syte samodzielne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
    4 jajka ugotowane na twardo
    puszka kukurydzy
    1 średnia cebula
    200 g ogórków konserwowych
    100 g sera żółtego
    400 g usmażonego fileta z kurczaka
    sól, pieprz czarny, przyprawa "Grill"
    majonez dekoracyjny "Winiary", ok 300 ml
Wystaw ocenę:

4.99 (155 ocen)

Sałatka warstwowa błyskawiczna bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • poszatkowana kapusta pekińska 1. Kapustę pekińską myjemy, osuszamy. Przekładamy do miski. Szatkujemy drobno, lekko solimy.
  • kukurydza 2. Kukurydzę odcedzamy, przelewamy na sitku zimną wodą.
  • starte jajka na twardo 3. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • składniki na sałatkę 4. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
    Cebulkę drobniutko siekamy, sparzamy wrzątkiem. Studzimy.
  • obsmażony filet z kurczaka 5. Kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę. Posypujemy grubo przyprawą do Grilla. Obsmażamy na oleju do miękkości. Studzimy.
  • starty żółty ser 6. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • układanie warstw sałatki 7. Bierzemy szklaną dużą miskę lub dwie mniejsze.
    Pamiętajmy, aby suche warstwy smarować majonezem, pozostałe oprószać pieprzem
    Układamy warstwami składniki:
    kapusta pekińska
    kurczak
    kukurydza
  • kolejne składniki salatki 8. cebula
    ogórki konserwowe
    starte jajka
  • smarowanie składników sałatki majonezem 9. Wszystkie warstwy suche- smarujemy majonezem. Pozostałe oprószamy pieprzem
  • układanie warstw sałatki powtórne 10. Układanie warstw sałatki, powtarzamy do wyczerpania składników.
  • ofoliowanie miski 11. Na końcu, wierzch sałatki, posypujemy grubo żółtym serem.
    Miskę przykrywamy folią spożywczą i na chwilkę wkładamy do lodówki.
  • sałatka warstwowa udekorowana 12. Dekorujemy sałatkę według uznania.
  • sałatka warstwowa- widok z boku 13. Smacznego ;)

Porady

Cebulę możemy zastąpić w sezonie: dymką lub grubym szczypiorem. Najlepszy ser, to podpuszczkowy, dojrzewający. Kapusta pekińska najlepsza do tej sałatki, to młoda, ze świeżymi, chrupiącymi listkami. Dobrze, jeśli miska jest przezroczysta, wtedy ładnie prezentują się w niej składniki sałatki. Sałatka smakuje najlepiej, gdy jest przed podaniem- lekko schłodzona w lodówce. Zawiera mięso, zatem podajemy ją tylko z dodatkiem pieczywa, najlepiej domowego na zakwasie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować