Sałatka warstwowa błyskawiczna Bożenki

  • wyświetlono: 3923 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 1

Smaczna propozycja sałatki na rodzinne okazje lub kolację. Z dodatkiem domowego chleba na zakwasie stanowi syte samodzielne danie.

  • 30min

Składniki

1 mała kapusta pekińska
4 jajka ugotowane na twardo
puszka kukurydzy
1 średnia cebula
200 g ogórków konserwowych
100 g sera żółtego
400 g usmażonego fileta z kurczaka
sól, pieprz czarny, przyprawa "Grill"
majonez dekoracyjny "Winiary", ok 300 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka warstwowa błyskawiczna Bożenki

  • poszatkowana kapusta pekińska1. Kapustę pekińską myjemy, osuszamy. Przekładamy do miski. Szatkujemy drobno, lekko solimy.
  • kukurydza2. Kukurydzę odcedzamy, przelewamy na sitku zimną wodą.
  • starte jajka na twardo3. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • składniki na sałatkę4. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
    Cebulkę drobniutko siekamy, sparzamy wrzątkiem. Studzimy.
  • obsmażony filet z kurczaka5. Kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę. Posypujemy grubo przyprawą do Grilla. Obsmażamy na oleju do miękkości. Studzimy.
  • starty żółty ser6. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • układanie warstw sałatki7. Bierzemy szklaną dużą miskę lub dwie mniejsze.
    Pamiętajmy, aby suche warstwy smarować majonezem, pozostałe oprószać pieprzem
    Układamy warstwami składniki:
    kapusta pekińska
    kurczak
    kukurydza
  • kolejne składniki salatki8. cebula
    ogórki konserwowe
    starte jajka
  • smarowanie składników sałatki majonezem9. Wszystkie warstwy suche- smarujemy majonezem. Pozostałe oprószamy pieprzem
  • układanie warstw sałatki powtórne10. Układanie warstw sałatki, powtarzamy do wyczerpania składników.
  • ofoliowanie miski11. Na końcu, wierzch sałatki, posypujemy grubo żółtym serem.
    Miskę przykrywamy folią spożywczą i na chwilkę wkładamy do lodówki.
  • sałatka warstwowa udekorowana12. Dekorujemy sałatkę według uznania.
  • sałatka warstwowa- widok z boku13. Smacznego ;)

Porady

Cebulę możemy zastąpić w sezonie: dymką lub grubym szczypiorem.
Najlepszy ser, to podpuszczkowy, dojrzewający.
Kapusta pekińska najlepsza do tej sałatki, to młoda, ze świeżymi, chrupiącymi listkami.
Dobrze, jeśli miska jest przezroczysta, wtedy ładnie prezentują się w niej składniki sałatki.
Sałatka smakuje najlepiej, gdy jest przed podaniem- lekko schłodzona w lodówce.
Zawiera mięso, zatem podajemy ją tylko z dodatkiem pieczywa, najlepiej domowego na zakwasie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakimajonezser żółtykapusta pekińskaogórki konserwoweWielkanocsałatka warstwowamój pomysłboże narodzeniekukurydza z puszkiSylwestertanijajka na twardodla urodynowy rokna uroczystości rodzinneświąteczna sałatkadekoracyjne daniełatwe wykonaniepieczony filet z kurczakasyta kolacjaszybki szybki przepisdla zdrowiaKomunia Śwprzysmak dzieci i dorosłych

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Ulubiona sałatka mojej mamy

Sałatka warstwowa z łososiem

Dodane przez: ewaeu

Sałatka warstwowa z łososiem

Bardzo prosta sałatka. Warstwowa...

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Dodane przez: AnetaJ

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Bardzo smaczna i szybka sałatka....

Warstwowa letnia sałatka

Dodane przez: 2milutka

Warstwowa letnia sałatka

Sałatka warstwowa która będzie...

Sałatka błyskawiczna

Dodane przez: Beatka659

Sałatka błyskawiczna

Sałatkę przygotujesz w 10 minut....

sałatka

Dodane przez: mojapasjasmaku

Sałatka warstwowa

Gdybym miała opisać ją 2 słowami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE