Sałatka śledziowa na zielono

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatka śledziowa o słodko-kwaśnym smaku w kolorze zielonym. Idealna na święta, na przyjęcie, czy przystawkę.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół kg płatów śledziowych (matiasów)
    200 g marynowanej fasolki szparagowej
    biała część pora
    1 zielone jabłko
    puszka groszku
    2 ogórki konserwowe
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sos słodko-kwaśny

Sałatka śledziowa na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety zalać zimną wodą i moczyć ok. 2-3 godziny, najlepiej w lodówce. W trakcie moczenia, wymieniać wodę, wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
  • 2. Fasolkę, i groszek osączyć z zalewy, przełożyć do miski. Ogórki osączyć i razem z jabłkiem pokroić w kostkę. Por pokroić w pół talarki. Przełożyć do miski.
  • 3. Sos: majonez połączyć z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekany koperek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i połączyć z resztą składników w misce. Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować