Sałatka z zielonych pomidorów z dodatkiem cebuli, marchewki i bazylii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są mięsiste a dzięki słodko-kwaśnym nutą idealnie komponuję się w kanapkach, hamburgerach czy hot dogach.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg zielonych pomidorów
    2-3 cebule
    300 g marchwi
    150 ml octu 7% z białego wina lub jabłkowego
    100 ml oleju rzepakowego
    3 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki soli morskiej
    2łyżki pieprzu ziołowego
    garść listków świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów z dodatkiem cebuli, marchewki i bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałaka 1. Umyte pomidory kroję w grubsze plastry i umieszczam w dużej misce. Marchew kroję na tarczy do warzyw po koreańsku. Dodaję do pomidorów. Cienko pokrojoną cebulę dodaję do pomidorów i marchewki. Posypuję solą, pieprzem i cukrem. Wlewam ocet i olej. Mieszam. Pozostawiam na 2 godziny.
    Po 2 godzinach dodaję listki bazylii, mieszam, próbuję do smaku sok i nakładam sałatkę do słoików.
    Zamknięte słoiki pasteryzuję 20 minut od momentu zagotowania.
    Zimne słoiki sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i wynoszę w suche ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone pomidory Marchewka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować