Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są mięsiste a dzięki słodko-kwaśnym nutą idealnie komponuję się w kanapkach, hamburgerach czy hot dogach.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg zielonych pomidorów
2-3 cebule
300 g marchwi
150 ml octu 7% z białego wina lub jabłkowego
100 ml oleju rzepakowego
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soli morskiej
2łyżki pieprzu ziołowego
garść listków świeżej bazylii
Sałatka z zielonych pomidorów z dodatkiem cebuli, marchewki i bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte pomidory kroję w grubsze plastry i umieszczam w dużej misce. Marchew kroję na tarczy do warzyw po koreańsku. Dodaję do pomidorów. Cienko pokrojoną cebulę dodaję do pomidorów i marchewki. Posypuję solą, pieprzem i cukrem. Wlewam ocet i olej. Mieszam. Pozostawiam na 2 godziny.
Po 2 godzinach dodaję listki bazylii, mieszam, próbuję do smaku sok i nakładam sałatkę do słoików.
Zamknięte słoiki pasteryzuję 20 minut od momentu zagotowania.
Zimne słoiki sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i wynoszę w suche ciemne miejsce.
Komentarze