Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami

4.89 (204 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Robię ją wyłącznie z młodych, tegorocznych warzyw: ogórki, kapusta, koperek, czosnek, cukinia, marchew, cebula, papryka - wszystko z domowej uprawy;) Smakuje świeżo i chrupiąco. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4kg ogórków
    2 kg kapusty
    1 kg cebuli
    2-3 papryki
    1-2 cukinie
    6-7 marchewek
    pęczek koperku
    4-5 ząbków czosnku

    zalewa:
    1-1,5 szklanki cukru
    1 1/3 szklanki octu (10%)
    1,5 szklanki oleju/oliwy
    4-5 łyżek soli
    1 płaska łyżka pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

4.89 (204 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinię pokroić w cienkie półtalarki. Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w piórka. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Paprykę pokroić w paski. Czosnek i koperek posiekać drobno. Wszystkie warzywa wymieszać razem.
    Składniki zalewy wymieszać, zalać sałatkę, wymieszać i odstawić na pół godziny. Rozłożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować 20 minut, mniejsze słoiki (np. 400ml) pasteryzować 15 minut.
    Smacznego!
    Uwaga: octu można dać 1 szklankę, sałatka będzie delikatniejsza. Przed nakładaniem do słoików można spróbować, czy taki smak odpowiada.

    na 12-13 słoików 700ml
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Sałata Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować