sałatka lodowa z owocami i fetą

4.5 (188 ocen)

  • 15 min

Słodki i słony smak doskonale łączą się z goryczką musztardowego sosu, choć na pierwszy rzut oka taki połączenie może wydawać się dziwne. Doskonała dla osób na diecie (bez orzeszków) jako samodzielne danie ale też idealna do obiadu lub jako dodatek do dań z grilla. Pełna witamin i smaku.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    kilka liści sałaty lodowej
    1/2 czerwonej papryki
    kiść czerwonych winogron (najlepiej bezpestkowych)
    1 niewielka pomarańcza
    1/2 opakowania sera feta
    łyżka orzeszków arachidowych (można pominąć)
    na sos:
    sok z połowy cytryny
    4-5 łyżek oleju lub oliwy (użyłam oleju z awokado)
    2 łyżeczki musztardy
    odrobina cukru
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Sałatka lodowa z owocami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę porwać na kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Winogrona pokroić na połówki, wyjąć pestki jeśli takie są. Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę, paprykę również pokroić. Orzeszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać na półmisku.
  • 2. Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku. Polać sałatkę przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Musztarda Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować