Sakiewki z kapustą i grzybami

4.5 (193 ocen)

Grzyby z kapustą zawinięte w puszyste ciasto drożdżowe,kuszą swoim wyglądem i pysznym, tradycyjnym smakiem.

Składniki:

  • na ciasto:
    250 g mąki pszennej
    20 g drożdży
    1/3 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    2 jajka
    50 g masła
    szczypta soli
    na nadzienie
    200 g posiekanej kwaszonej kapusty
    100 g suszonych grzybów
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Sakiewki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,przesiać do nich mąkę,wlać mleko,wbić jajka,dokładnie wyrobić pod koniec dodać roztopione masło i sól ,ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Grzyby namoczyć w wodzie na dwie godziny,odsączyć, pokroić i podsmażyć na oleju z kapustą i cebulą,przestudzić.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i rozwałkować na placek o grubości 1 cm,szklanką lub miseczka o dużej średnicy wykrawać krążki,na każdy nałożyć nadzienie i skleić boki tworząc sakiewkę,z pozostałych skrawków ciasta zrobić sznureczki i obwiązać je górą,ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
    ,a następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować