Sakiewki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,przesiać do nich mąkę,wlać mleko,wbić jajka,dokładnie wyrobić pod koniec dodać roztopione masło i sól ,ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Grzyby namoczyć w wodzie na dwie godziny,odsączyć, pokroić i podsmażyć na oleju z kapustą i cebulą,przestudzić.
3.Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i rozwałkować na placek o grubości 1 cm,szklanką lub miseczka o dużej średnicy wykrawać krążki,na każdy nałożyć nadzienie i skleić boki tworząc sakiewkę,z pozostałych skrawków ciasta zrobić sznureczki i obwiązać je górą,ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
,a następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Komentarze