Orkiszowe sakiewki z ciasta krucho-drożdżowego z jabłkami to zdrowy deser dla każdego.
1 godz. 40 min
Składniki:
20 dag mąki pszennej,
20 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
20 dag masła,
10 dag kwaśnej śmietany,
1 jajko,
1 żółtko,
4 dag drożdży,
1 łyżka cukru,
1/2 kg jabłek,
sól,
cynamon,
cukier puder do posypania
Krucho-drożdżowe sakiewki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z masłem i drożdżami roztartymi z cukrem, dodać śmietanę, jajko, żółtko i sól. Wyrobić ciasto i dać na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm, wyciąć krążki, na każdy krążek położyć ćwiartkę jabłka, posypać cynamonem i zawinąć tworząc sakiewkę. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem..
Komentarze