drożdżowe sakiewki z pieczarkami i ziołami

4.51 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wszelkiego rodzaju wytrawne drożdżowe wypieki goszczą na moim stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z pieczarkami bardzo smakowały moim gościom.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    300 g mąki
    15 g drożdży
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    50 g masła rozpuszczonego
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    na nadzienie:
    500 g pieczarek
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    sól, pieprz
    dodatkowo:
    1 jajko
    100 g żółtego sera w kawałku
    łyżeczka bazylii
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Drożdżowe sakiewki z pieczarkami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru i mąki. Resztę mąki przesiać, wlać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać kilka minut (wyrabiam mikserem z hakami ale można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
  • 2. W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Wrzucić pieczarki, lekko posolić i usmażyć.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać przeciwległe rogi. Jajko rozbełtać i wymieszać z bazylią. Posmarować bułeczki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczach i pospać sakiewki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Farsz Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować