Sajgonki z kurczakiem i warzywami

4.38 (195 ocen)

  • 30 min

W łatwy sposób możemy przygotować we własnej kuchni specjały kuchni orientalnej, zwłaszcza, że nie jest to trudne, a bardzo smaczne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • filet z kurczaka - 300 g
    marchewka - 1 szt.
    papryka czerwona - ½ szt.
    kapusta pekińska - 100 g
    cebula - 1 szt.
    czosnek - 2 ząbki
    sos sojowy - 1 łyżka
    olej z pestek winogron - 2 łyżki
    natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
    sól morska - do smaku
    pieprz czarny - do smaku
    papier ryżowy - 20 szt.
    olej do smażenia - 3 łyżki

    SOS DO MACZANIA SAJGONEK:
    sos sojowy - 3 łyżki
    olej sezamowy - 1 łyżeczka
    ocet winny - ½ łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.38 (195 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym filet pokrój na cienkie paseczki, przełóż do miski, wymieszaj z łyżką sosu sojowego i odstaw na pół godziny do lodówki.
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek, zamieszaj i od razu dodaj mięso kurczaka. Mieszając obsmaż je z obu stron, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Gdy marchewka lekko zmięknie dodaj paprykę pokrojoną w paseczki.
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami 3. Z umytych liści kapusty usuń twarde, środkowe części, a pozostałe pokrój w paseczki i dodaj na 5 minut przed końcem smażenia mięsa. Usmażone zdejmij z ognia, dodaj posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i wymieszaj.
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami 4. Pojedyncze płaty papieru ryżowego namocz przez moment w letniej wodzie i od razu wyjmuj. Odłóż na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami 5. Następnie na każdym płacie papieru połóż 1 łyżkę farszu i delikatnie roluj, zawijając boki naleśnika do środka. Przygotuj wszystkie sajgonki, a dopiero później je usmaż.
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami 6. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju i krótko smaż sajgonki tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.
  • Sajgonki z kurczakiem i warzywami 7. Przygotuj sos do maczania sajgonek, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papier ryżowy Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować