Sajgonki z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym filet pokrój na cienkie paseczki, przełóż do miski, wymieszaj z łyżką sosu sojowego i odstaw na pół godziny do lodówki.
2.Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek, zamieszaj i od razu dodaj mięso kurczaka. Mieszając obsmaż je z obu stron, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Gdy marchewka lekko zmięknie dodaj paprykę pokrojoną w paseczki.
3.Z umytych liści kapusty usuń twarde, środkowe części, a pozostałe pokrój w paseczki i dodaj na 5 minut przed końcem smażenia mięsa. Usmażone zdejmij z ognia, dodaj posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i wymieszaj.
4.Pojedyncze płaty papieru ryżowego namocz przez moment w letniej wodzie i od razu wyjmuj. Odłóż na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
5.Następnie na każdym płacie papieru połóż 1 łyżkę farszu i delikatnie roluj, zawijając boki naleśnika do środka. Przygotuj wszystkie sajgonki, a dopiero później je usmaż.
6.Wlej na patelnię 3 łyżki oleju i krótko smaż sajgonki tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.
7.Przygotuj sos do maczania sajgonek, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.
Komentarze