Chleb orkiszowo - cebulowy z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Smaczny chlebek z dodatkiem smażonej cebulki i suszonego czosnku niedźwiedziego. Polecam na kanapki.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki orkiszowej
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    1 szkl ciepłej wody
    1 op suszonych drodży
    5 łyżek płatków jaglanych
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka soli
    garść słonecznika do posypania chleba
    keksówka 27 x 8 x 7
    papier do pieczenia
    woda do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Chleb orkiszowo - cebulowy z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Odstawiamy i studzimy.
    Do miski wkładamy pozostałe składniki i dodajemy cebulę. Zagniatamy ciasto i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywamy ściereczką.
    Chleb smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.83 (183 ocen)

chleb cebulowy

To może cię zainteresować