Zawijany chleb z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny chrupiący, puszysty i delikatny chlebek pieczony z masłem z czosnku niedźwiedziego uformowany w kształcie rolady. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi za smak i zapach jest bardzo zdrowy, a chlebek jest tak dobry że można jeść sam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    30 g drożdży
    2 szklanki wody ciepłej
    łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    4 łyżki masła z czosnku niedźwiedziego
    jajko do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Zawijany chleb z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, sól i ciepłą wodę, zagnieść ręką ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 25 minut. Masło roztopić kilka sekund w garnuszku.
  • chleb 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, podzielić na dwie części. Rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć dłuższe boki po około 2 cm z każdej strony aby nadzienie nie wypłynęło, z krótszej strony zwijać chlebki jak roladę. Chlebki przełożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • chleb 3. W tym czasie gdy chlebki rosną rozgrzać piekarnik do 220 stopni, gdy chlebki podrosną posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • chleb 4. Chlebki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 220 stopniach następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15 minut. Gotowe chleby wyciągnąć z keksówek.

Porady

Link do przepisu masło z czosnkiem niedźwiedzim: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/maslo-z-czosnkiem-niedzwiedzim-2

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Czosnek niedźwiedzi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować