Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać drobno pokrojona cebulę i zrumienić, do zrumienionej cebuli dodać szpinak, koperek, sol , pieprz, jogurt, 2 łyżki soku z cytryny. Dusić wszystko razem aż szpinak zrobi się dosyć gęsty. Odstawić.
Filety rybne pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Odstawić.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, na rozgrzanym oleju przysmażamy kawali ryby.
2.Jajka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę, dodajemy ryż, czarnuszkę oraz 1 łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy.
3.Gofrownice rozgrzewamy do maksimum, wlewamy ciasto ryżowe i pieczemy na lekko zloty kolor.
Gotowe wafelki ryżowe oddzielamy od siebie ostrym nożem. Z podanych składników wyszło mi 20 malutkich ryżowych wafelków serduszek :) .
4.Na ryżowe wafelki nakładamy najpierw szpinak, potem rybkę.
5.Na górę nakładamy drugi wafelek.Takie ryżowe wafelki z wkładką są doskonale zaraz po przygotowaniu, można je również podgrzać w piekarniku posypane żółtym serem .
Komentarze