Zapiekanka ziemniaczana z rybą i szpinakiem

4.5 (174 ocen)

Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka ziemniaczana jest pożywna, a do jej przygotowania można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 800g mrożonej ryby
    250-200g mrożonego szpinaku
    6-8 ziemniaków
    2 cebule
    2-4 ząbki czosnku
    Oliwa
    Sól, pieprz
    Grzanki

    Sos beszamelowy
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    Trochę startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z rybą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, pokroić w plasterki
    Rybę rozmrozić, pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem.
    Cebulę i czosnek posiekać i usmażyć na oliwie. Dodać rozmrożony szpinak, chwilę smażyć.
  • 2. Sos beszamelowy: Rozpuścić masło, dodać 2 łyżki mąki, dolać zimne mleko i gotować na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Zapiekanka ziemniaczana z rybą i szpinakiem 3. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki ziemniaków, na nich rozprowadź szpinak, następnie rybę, posypać grzankami i polać beszamelowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować