Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem

4.5 (198 ocen)

Pyszna i pożywna zapiekanka makaronowa z rybka i szpinakiem.

Składniki:

  • 250 g makaronu
    400-500 g filetów z moszczuka
    1 opakowanie szpinaku mrożonego
    1 kubek śmietany 18%
    150 g sera żółtego
    1 łyżeczka soli czosnkowej
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 jajko
    majeranek
    olej do smażenia
    mąka
    woda ok 100 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron ugotować, ja użyłam wstążki ząbkowanej ale może byc tez inny. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego żółtego sera i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaronie ułożyć kawałki usmażonej ryby. Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszać.Zestawić z ognia i dodać garść startego sera, dobrze wymieszać aby ser się rozpuścił. Masę wyłożyć na warstwę ryby. Resztę śmietany wymieszać z wodą, resztą startego sera i dwoma łyżkami mąki, można delikatnie posolić i wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać ok 30 minut na 175 C aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować