Zapiekanka ziemniaczana z rybą i szpinakiem

4.5 (161 ocen)

Super danie dla tych co nie jedzą mięsa.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    0,5 kg szpinaku mrożonego
    0,5 kg filetów dowolnej ryby
    3-4 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    sól
    pieprz
    przyprawa do ryb
    pieprz cytrynowy
    5 łyżek śmietany

    SOS ŚMIETANOWY
    1,5 szklanki śmietany 18%
    200 g sera startego żółtego
    2 jajka
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej mielonej

Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z rybą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki o grubości ok 0,5cm i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Rybę ugotować na parze, rozdrobnić oprószyć przyprawą do ryb, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Szpinak poddusić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę i doprawić solą i pieprzem. Dusić do odparowania wody, na koniec zabielić śmietaną.
  • 2. SOS- śmietanę wymieszać z jajkami, dodać przyprawy i i 2-3 łyżki startego sera. W naczyniu do zapiekania układać warstwami - połowę ziemniaków, ryba, połowa sosu, szpinak, druga połowa ziemniaków i druga połowa sosu. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni, aż warstwa serowa stanie się zapieczona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować