Zapiekany ryż

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czasem od rana wymyślamy co by zrobić na obiad. Chodzimy po sklepie i wychodzimy z niczym lub tym czego nie planowaliśmy kupić. Wracamy do domu, rodzina czeka na obiad a tu nadal pustka w głowie i tylko jakieś resztki w lodówce. Dzisiaj więc pomysł na sprzątanie lodówki połączone z ciekawą, trochę orientalną zapiekankę.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 woreczki ryżu,

    - 3 kiełbasy śląskie ( nadaje się do tego każda wędlina oraz mięso ),

    - 1 cukinia,

    - 1 papryka czerwona,

    - 1 marchewka,

    - 1 cebula,

    - 2 ząbki czosnku,

    - 2 łyżki oleju,

    - 1/2 litra dowolnego bulionu może być również z kostki,

    - sól, pieprz, papryka ostra i słodka, curry.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekany ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wlewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę wszystkie warzywa i rozdrobniony czosnek. Dodajemy przyprawy. Smażymy dosłownie 5 minut. Wyłączamy palnik. Na patelnię wsypujemy suchy ryż i pokrojoną w plastry wędlinę. Mieszamy. Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy pól litrem rosołu. Przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 min w temperaturze 180 stopni. Możemy do zapiekanki użyć dowolnych warzyw i dowolnych wędlin jakimi akurat dysponujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować