Ryż z tuńczykiem i warzywami

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i pyszne danie. Gotowe w godzinę. Bardzo podzielne. Lubię połączenie ryżu z tuńczykiem, do tego warzywa. Polecam. Ugotujcie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
    1 duża cebula
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
    2 średnie pomidory
    20 dag ryżu białego
    1 łyżka oleju
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    bazylia suszona według uznania
    oregano suszone według uznania
    papryka słodka mielona według uznania
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z tuńczykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki myjemy, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Tuńczyka odsączamy z oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzamy i usuwamy skórki.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i marchewkę i chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory i podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy tuńczyka, ryż i chwilę wszystko razem przesmażamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami.
  • 3. Gotowe danie podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Tuńczyk Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować