Doskonałe danie na obiad lub lunch. Można je podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Można je podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Ryż z tuńczykiem możemy użyć jako nadzienie i nafaszerować nim np. paprykę,
60 min
Składniki:
300 g ryżu
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 mała puszka kukurydzy
1 duża czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 mały słoik czarnych oliwek (60 g po odsączeniu)
1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki curry
pieprz
Ryż z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę i podsmażyć na małym ogniu przez około 5 minut.
2.Paprykę oczyścić, następnie pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wsypać ryż, mieszać wszystko dokładnie i podsmażać przez około 1 minutę.
3.Na patelnię wlać około 250 ml bulionu, wymieszać i czekać aż ryż wchłonie cały bulion. Wsypać curry, wymieszać. Wlać kolejną porcję bulionu i powtarzać tą czynność aż ryż będzie miękki.
4.Oliwki pokroić w plasterki.
Gdy ryż będzie już miękki dodać na patelnię oliwki, tuńczyka oraz kukurydzę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze