Ryż z tuńczykiem

4.34 (207 ocen)

  • 60 min

Doskonałe danie na obiad lub lunch. Można je podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Można je podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Ryż z tuńczykiem możemy użyć jako nadzienie i nafaszerować nim np. paprykę,

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g ryżu
    1 puszka tuńczyka w kawałkach
    1 mała puszka kukurydzy
    1 duża czerwona cebula
    1 czerwona papryka
    1 mały słoik czarnych oliwek (60 g po odsączeniu)
    1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki curry
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.34 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć na nią cebulę i podsmażyć na małym ogniu przez około 5 minut.
  • 2. Paprykę oczyścić, następnie pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wsypać ryż, mieszać wszystko dokładnie i podsmażać przez około 1 minutę.
  • 3. Na patelnię wlać około 250 ml bulionu, wymieszać i czekać aż ryż wchłonie cały bulion. Wsypać curry, wymieszać. Wlać kolejną porcję bulionu i powtarzać tą czynność aż ryż będzie miękki.
  • 4. Oliwki pokroić w plasterki.
    Gdy ryż będzie już miękki dodać na patelnię oliwki, tuńczyka oraz kukurydzę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Ryż Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować