Ryż z pomidorami

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny i aromatyczny ryż do obiadu. Ryż może stanowić samodzielne danie jak i dodatek do różnego rodzaju mięs i ryb.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu
    1 cebula
    3 pomidory
    1/3 szklanki wina białego półsłodkie
    1 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego
    suszona lub świeża bazylia
    sos sojowy
    2 ząbki czosnku
    pieprz cayenne
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Ryż z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażanie cebuli 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
  • dodanie ryżu 2. Do cebuli wsypać ryż, wymieszać, podsmażyć aż ryż zacznie się robić szklisty.
  • odparownanie wina 3. Do ryżu wlać wino i chwilkę odparować. Gdy wino odparuje wlewać małymi porcjami gorący bulion tyle aby ryż go cały wchłonął.
  • dodanie pomidorów 4. Gdy ryż będzie już prawie miękki wlać sos sojowy oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do ryżu jak również bazylię. Przyprawić do smaku.
  • Gotowa potrawa 5. Gotować jeszcze ok 10 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować