Zainspirowała mnie wizyta na pewnym szkoleniu podczas, którego prowadząca przedstawiła kuchnię z Indii i jak zrobić dobry inny ryż i tak po nitce do kłębka zrobiłam swoją wersję ale reszta z Indii.
Ryż z kurczakiem euro - indonezyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bierzemy wysoki garnek do którego na dno wlewamy 1 łyżkę oleju/oliwy. Rzepak osiąga najwyższą temperaturę. Czekamy chwilkę, aż olej się nagrzeje i wtedy wsypujemy czarnuszkę i kmin. Przyprawy mają się prażyć przez chwilę możesz je mieszać by się nie przypalały bo to daję niepotrzebną gorycz. Ziarna mają się tylko lekko zarumienić. wsypujemy ryż z torebek i cały czas mieszamy bo łatwo spalić ryż (tego pilnujemy i nigdzie nie odchodzimy dajcie wiary). Ryż zrobi się z przeźroczystego biały i wtedy ostrożnie zalewamy ryż 500 ml wody z kranu. Musisz uważać bo może buchnąć para (wysoki garnek z przykrywką ;)). Przykrywamy ryż i zostawiamy na małym ogniu przez 20 min. Co jakiś czas sprawdzaj czy już zabrał całą wodę może się zdążyć, że wody jest mało a ryż nie jest jeszcze sypki wtedy podlej odrobiną i obserwuj dno by nie przywierał. Prawidłowo gotujący ryż ma mikro kanalik na całej powierzchni garnka...takie tuneliki do dna. Ryż możesz potem lekko osolić ale on tego nie wymaga. Ryż gotować powinien się około 20 min.
Komentarze