Przepis na ten pyszny ryż gości w moim domu baaardzo długo, nie pamiętam już nawet od kogo go dostałam. Jedno jest pewne....smakuje wszystkim i jest wyjątkowy.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż basmati: 1 szklanka
- bulion: 2 szklanki
- filety z piersi kurczaka bez skóry: 2 sztuki
- oliwa z oliwek, olej: 5 łyżek
- ocet winny jabłkowy: 2 łyżki
- zioła prowansalskie do smaku: 2 szczypty
- sól, pieprz: 1 szczypta
- czosnek w ząbkach pokrojony w ćwiartki: 5 ząbków
- papryka czerwona w proszku: 1 szczypta
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: 3 szczypty
- sałata lodowa: 1 sztuka
- olej lniany: 2 łyżki
Prażony ryż z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż basmati (może być każdy inny biały ryż) podsmażamy na patelni z odrobiną oleju aż zrobi się złoty. Następnie zalewamy go bulionem i solimy. Można również zalać ryż wodą i dodać kostkę rosołową. Trzeba tylko uważać, żeby nie było za słone. Następnie przykrywamy naczynie i dusimy na małym ogniu aż ryż "wypije wodę".
2.Filet z kurczaka kroimy na kawałki (dowolne). Marynatę przygotowujemy z oliwy (oleju), octu winnego, ziół prowansalskich, czosnku, papryki, soli i pieprzu. Marynujemy filet min. pół godziny.
3.Kurczaka smażymy szybko na dosyć dużym ogniu, kiedy przewrócimy go na drugą stronę posypujemy suszonymi pomidorami.
4.Ja do tego podaję sałatę z ziołami prowansalskimi i olejem lnianym, który gorąco polecam ze względu na jego zdrowotne właściwości.
Komentarze