Ryż z dynią i pieczarkami - danie jednogarnkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste, pełne warzyw danie jednogarnkowe.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ryż - 150 g
    Puree z dyni - 200 g
    Kalafior - kilka różyczek
    Kapusta włoska - 1/8 główki
    Cebula - 2 sztuki
    Marchew - 2 sztuki
    Pieczarki - 10 sztuk
    Czosnek - 2 ząbki
    Seler - 1/2 niedużego
    Olej - 1 łyżka
    Przyprawy mielone, po 1 łyżeczce:
    Papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, garam masala
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Ryż z dynią i pieczarkami - danie jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Pieczarki kroimy na ćwiartki, marchew i selera w plasterki, kapustę włoską siekamy, a kalafiora dzielimy na małe cząstki.

    W garnku z grubym dnem, na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy lekko się zeszkli dodajemy ryż i niecałą szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, póki ryż nie wciągnie wody. Dodajemy wtedy pozostałe warzywa, puree z dyni i przyprawy. Dusimy jeszcze na małym ogniu, aż ryż zupełnie nie zmięknie. W razie potrzeby można dolać troszkę wody.

    Danie jest pyszne zarówno na świeżo jak i odgrzane następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Dynia Pieczarki Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować