Jest to szybkie, pożywne i smaczne danie. Ryż można wykorzystać z dnia poprzedniego.
20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Składniki na porcję dla 1 osoby:
0,5 torebki ryżu ugotowanego
0,5 cebuli
1 mały ząbek czosnku
2 jajka rozmącone
1 łyżka śmietany gęstej kwaśnej
sól, pieprz
masło z olejem w proporcji 3:1 do smażenia
oraz
szczypiorek lub pomidor czy ogórek
Ryż z cebulą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek, szczypiorek lub pomidor pokroić w kosteczkę. Rozgrzać masło z olejem i zeszklić cebulę, dodać czosnek a po chwili ryż, chwilę podsmażyć i wlać jajka roztrzepane ze śmietaną, ogrzewać na małym ogniu tylko do ścięcia jajek, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Udekorować szczypiorkiem lub pomidorkiem. Bardzo syty i pożywny posiłek.
Dla dwojga osób należy podwoić składniki.
Komentarze