Ryż z cebulą i jajkiem

4.99 (191 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jest to szybkie, pożywne i smaczne danie. Ryż można wykorzystać z dnia poprzedniego.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na porcję dla 1 osoby:
    0,5 torebki ryżu ugotowanego
    0,5 cebuli
    1 mały ząbek czosnku
    2 jajka rozmącone
    1 łyżka śmietany gęstej kwaśnej
    sól, pieprz
    masło z olejem w proporcji 3:1 do smażenia
    oraz
    szczypiorek lub pomidor czy ogórek
Wystaw ocenę:

4.99 (191 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Śniadanie

Ryż z cebulą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek, szczypiorek lub pomidor pokroić w kosteczkę. Rozgrzać masło z olejem i zeszklić cebulę, dodać czosnek a po chwili ryż, chwilę podsmażyć i wlać jajka roztrzepane ze śmietaną, ogrzewać na małym ogniu tylko do ścięcia jajek, doprawić do smaku solą, pieprzem.
    Udekorować szczypiorkiem lub pomidorkiem. Bardzo syty i pożywny posiłek.
    Dla dwojga osób należy podwoić składniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Post Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować