Smażony ryż z jajkiem, cebulą i marchewką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste i pyszne danie. Idealne dla osób nie jedzących mięsa. My to danie uwielbiamy. Wystarczy pół godzinki i obiad gotowy. kto nie próbował to polecam zrobić. Zapewniam, że będzie pysznie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu białego ( łącznie 45 dag )
    2 średnie cebule
    1 marchewka
    4 jajka
    olej do smażenia
    lubczyk suszony według uznania
    słodka papryka według uznania
    oregano suszone według uznania
    bazylia suszona według uznania
    ewentualnie sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Smażony ryż z jajkiem, cebulą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości na oleju. Marchewkę obieramy, płuczemy, osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy ugotowany ryż, podgrzewamy i wbijamy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając, smażymy aż jajka się zetną i ładnie połączą z ryżem.
  • 3. Danie przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.
  • 4. Podajemy gorące. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 6 osób. Przed podaniem można udekorować świeżym koperkiem. Danie przygotowywałam na dużej głębokiej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Marchewka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować