REKLAMA

Ryby w zalewie na zimno

wyświetlono: 241 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Kolejny imprezowy przebój mojej mamy. Mintaj w zalewie pomidorowo-octowej z przyprawami. To jeden z moich ulubionych sposobów na rybę, gorąco polecam!

opublikowany: 22.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Filety z mintaja - 1 kg
    Pieprz i sól
    Jajka - 2 sztuki
    Mąka pszenna - do panierowania
    Olej do smażenia

    Do zalewy:
    Woda - 3 litry
    Ocet - 3/4 szklanki
    Cukier - 1 i 1/2 łyżki
    Sól - 1 i 1/2 łyżeczki
    Liść laurowy - 6 sztuk
    Ziele angielskie - 8 sztuk
    Cebula - 3 sztuki
    Olej do smażenia
    Koncentrat pomidorowy - 200 ml
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Ryby w zalewie na zimno 1. Filety doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na oleju, aż skórka się zarumieni.
    Po lekkim ostudzeniu wkładamy do pojemników. Uwaga, ryby potrzebują dużo zalewy, bo inaczej będą suche. Porcję z 1kg rozkładamy na 2 spore pojemniki (ryby nie powinny zajmować więcej niż połowę pudełka).
  • Ryby w zalewie na zimno 2. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
    Wodę gotujemy z octem, cukrem, solą, zielem i liściem laurowym. Na końcu dodajemy koncentrat z cebulą. Mieszamy o zostawiamy do przestygnięcia.

    Ryby w pojemnikach zalewamy gotową, przestudzoną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni.
  • Ryby w zalewie na zimno 3. W tym czasie ryby wchłoną dużą część zalewy, panierka będzie miękka, lekko octowa.

    Ryby wyjmujemy delikatnie. Podajemy na zimno.

Porady

Zamiast mintaja można oczywiście użyć dowolnej ulubionej ryby.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Waldek Kościelec 212

Ryby w zalewie octowej

Ryby z których nie trzeba wybierać ości .

kategoria: Przystawki opublikowany: 25.06.2014 | wyświetlono: 25952 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Ryby w zalewie octowo-pomidorowej

Ryby w tej zalewie tworzą niezapomniany smak

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 20.08.2014 | wyświetlono: 6677 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Natalia Ch 20191027_184507~2

Ryby w zalewie octowej

Ryby w zalewie octowej zrobione dla męża

kategoria: marynata opublikowany: 17.10.2019 | wyświetlono: 306 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Wioleczka1

Aromatyczne ryby w zalewie octowej

Polecam

kategoria: Przetwory opublikowany: 08.03.2016 | wyświetlono: 1335 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE