Ryby w zalewie na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na oleju, aż skórka się zarumieni.
Po lekkim ostudzeniu wkładamy do pojemników. Uwaga, ryby potrzebują dużo zalewy, bo inaczej będą suche. Porcję z 1kg rozkładamy na 2 spore pojemniki (ryby nie powinny zajmować więcej niż połowę pudełka).
2.Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Wodę gotujemy z octem, cukrem, solą, zielem i liściem laurowym. Na końcu dodajemy koncentrat z cebulą. Mieszamy o zostawiamy do przestygnięcia.
Ryby w pojemnikach zalewamy gotową, przestudzoną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni.
3.W tym czasie ryby wchłoną dużą część zalewy, panierka będzie miękka, lekko octowa.
Ryby wyjmujemy delikatnie. Podajemy na zimno.
Porady
Zamiast mintaja można oczywiście użyć dowolnej ulubionej ryby.
Komentarze