Ryby w zalewie octowej

4.32 (232 ocen)

  • 60 min

Ryby z których nie trzeba wybierać ości .

  • 60 min

Składniki:

  • 1-2 kg ryb ( ja używam słodkowodnych )
    1 duża cebula
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu 10 % ( niepełna )
    6 ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    1/2 szklanki cukru
    sól , pieprz
    mąka
    olej
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.32 (232 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ryby w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. 1. Oczyszczone ryby kroimy na porcje ( małe pozostawiamy w całości ) i doprawiamy solą i pieprzem . Panierujemy w mące i smażymy na oleju z dodatkiem masła . Wykładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia .
  • Zalewa. 2. Do garnka wlewamy wodę i ocet . Dodajemy ziele angielski , liść laurowy ,cukier , łyżeczkę soli oraz cebulę pokrojoną w krążki . Zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia .
  • 3. Wystudzoną rybę układamy w szklanym naczyniu i zalewamy zimną zalewą .Wkładamy do lodówki na dolną półkę na minimum 48 godzin.

Porady

Rybę można przygotować też w cieście naleśnikowym .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować