Rybno - jaglane kotlety ze szpinakiem w sosie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne kotleciki rybne. Przygotowane z dodatkiem szpinaku i kaszy jaglanej. Podane w sosie cebulowym z dodatkiem kurkumy. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kotlety :
    300 g filetów z makreli - bez ości i skóry
    115 g mrożonego szpinaku
    1 jajko
    1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
    8 łyżek bułki tartej
    1 łyżeczka z czubkiem soli prowansalskiej
    3/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    Na sos:
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    1 szkl swojskiego mleka
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka z czubkiem mąki ryżowej
    Na dekoracje:
    1 łyżka pokrojonego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Jajko

Rybno - jaglane kotlety ze szpinakiem w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru płynu. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
    Mięso z ryby mielimy na gładką masę i przekładamy do miski. Dodajemy odsączony szpinak, jajko, kaszę jaglaną i przyprawy oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy i formujemy nieduże kotlety, delikatnie obsypujemy bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
    Sos : cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę z czosnkiem na złoty kolor.
    Wlewamy połowę mleka i dodajemy przyprawy, podgrzewamy na małym ogniu.
    W międzyczasie do reszty mleka wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy na patelnię z sosem i zagotowujemy.
    Kotlety układamy na talerzu i polewamy sosem raz dekorujemy pokrojonym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować