Rybka w sosie pomidorowo-pieczarkowym

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Wzbogaciłam rybę w kąpiel z sosu pomidorowego z podsmażonymi pieczarkami i zeszkloną cebulką. Dorzuciłam też kawałek papryki i tak powstał sos słodko-kwaśny

  • 30 min

Składniki:

  • 2 filety z mintaja

    sól i pieprz

    sok z cytryny

    jajko i tarta bułka na panierkę

    Sos:

    6 średnich pieczarek

    łyżka koncentratu pomidorowego

    łyżka ketchupu

    średnia cebula

    pół czerwonej papryki

    łyżeczka cukru

    pół łyżeczki słodkiej papryki

    sól i pieprz do smaku

    szczypta oregano

    około szklanki białego,półsłodkiego wina

    pół szklanki wywaru(może być z kostki)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rybka w sosie pomidorowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę kroimy w kawałki i posypujemy solą,pieprzem.Skrapiamy sokiem z cytryny.Odstawiamy na 10 minut. Jajko roztrzepujemy z odrobiną soli.Obtaczamy rybę w jajku i tartej bułce i obsmażamy na tłuszczu na patelni.
  • 2. Przygotowujemy sos.
    Pieczarki kroimy w grube plastry a cebulę w piórka. Pieczarki wrzucamy na patelnię na której rozpuściliśmy łyżkę masła. Podsmażamy,zdejmujemy z patelni i przekładamy do rondla. Podsmażamy cebulkę ale nie dopuszczamy do zrumienienia się .Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w słupki czerwoną paprykę. Chwilkę smażymy. Przekładamy do pieczarek. Wywar wraz z koncentratem pomidorowym i ketchupem wlewamy do rondla i zagotowujemy.Dolewamy wino i chwilkę dusimy aż nam ładnie lekko zgęstnieje..Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku cukrem, sola , pieprzem i oregano.
  • 3. Tak przygotowanym sosem polewamy usmażone,ciepłe ryby. Najlepszym dodatkiem do nich są frytki :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować