Wzbogaciłam rybę w kąpiel z sosu pomidorowego z podsmażonymi pieczarkami i zeszkloną cebulką. Dorzuciłam też kawałek papryki i tak powstał sos słodko-kwaśny
Rybka w sosie pomidorowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę kroimy w kawałki i posypujemy solą,pieprzem.Skrapiamy sokiem z cytryny.Odstawiamy na 10 minut. Jajko roztrzepujemy z odrobiną soli.Obtaczamy rybę w jajku i tartej bułce i obsmażamy na tłuszczu na patelni.
2.Przygotowujemy sos.
Pieczarki kroimy w grube plastry a cebulę w piórka. Pieczarki wrzucamy na patelnię na której rozpuściliśmy łyżkę masła. Podsmażamy,zdejmujemy z patelni i przekładamy do rondla. Podsmażamy cebulkę ale nie dopuszczamy do zrumienienia się .Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w słupki czerwoną paprykę. Chwilkę smażymy. Przekładamy do pieczarek. Wywar wraz z koncentratem pomidorowym i ketchupem wlewamy do rondla i zagotowujemy.Dolewamy wino i chwilkę dusimy aż nam ładnie lekko zgęstnieje..Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku cukrem, sola , pieprzem i oregano.
3.Tak przygotowanym sosem polewamy usmażone,ciepłe ryby. Najlepszym dodatkiem do nich są frytki :)
Komentarze