Ciasto z galaretką i truskawkami

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Moi synkowie dzielnie pomagają w jedzeniu ciasta. 9 latek zjada biszkopt a 4 latek galaretkę z owocami

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    150 g drobnego cukru
    100 g mąki tortowej
    50 g mąki ziemniaczanej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia


    truskawki
    opakowanie galaretki truskawkowej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy cukier. Ubijamy aż masa stanie się lśniąca. Wlewamy rozmieszane żółtka. Powoli wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

    Prostokątną formę o wymiarach 23x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy, rozsmarowujemy po całej powierzchni. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody. Gdy przestygnie wstawiamy do lodówki.

    Upieczone ciasto wyjmujemy, odrywamy papier i ostrym nożem kroimy na dwa blaty.

    Przygotowujemy foremkę- do keksu, użyłam o długości 25 cm. Wycinamy z jednego blatu tyle aby wystarczyło na dno i dłuższe boki, w jednym kawałku ciasta. Wierzch ciasta powinien stanowić jeden długi pasek.

    Wykładamy do foremki najpierw spód i dłuższe boki i lekko dociskamy. Wycinamy z biszkoptu kawałki ciasta na krótsze brzegi i wkładamy do foremki.

    Układamy truskawki na biszkopcie: najpierw po bokach, przy biszkopcie a następnie środek. Zalewamy tężejącą galaretką i przykrywamy długim paskiem ciasta. Wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny.

    Przed podaniem wykładamy na podłużny talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować