Rybka w bułce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna ryba w bułce to wariacja na temat klasycznie podanej ryby z frytkami. Dodatki to guacamole lub sos na bazie ogórków konserwowych, do tego jarmużowe chipsy, pomidor, limonka... Warto poświęcić chwilę na przygotowanie takiego dania, które pachnie, smakuje i wygląda naprawdę zachęcająco.

  • 30 min

Składniki:

  • RYBA
    200 g ryby o białym, zwartym mięsie (np. miruny nowozelandzkiej)
    1 jajko
    3 łyżki mąki
    sól
    pieprz biały
    ostra papryka
    olej
    oscypek

    GUACAMOLE
    1 awokado
    limonka (sok i skórka)
    1 pomidor
    1 czerwona cebulka
    1/2 pęczka kolendry
    1 mała papryczka chilli
    sól

    OGÓRKOWY SOS
    4 ogórki konserwowe
    kawałek pora (5 cm)
    4 fileciki anchois
    100 ml śmietany lub jogurtu
    pieprz

    DODATKI
    4 bułki na zakwasie żytnim
    1 pomidor
    kilka listków sałaty
    szczypiorek
    limonka
    czipsy z jarmużu (wg przepisu Jadłonomii – jarmuż wymieszaj z olejem, solą i ostrą papryką, upiecz na chrupko)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy Guacamole

Rybka w bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. RYBA:
    Rybę podziel na mniejsze kawałki (4). Dopraw filety. Każdy kawałek zanurz w mące i doprawionym solą, pieprzem i ostrą papryką jajkiem. Ponów czynność.
  • 2. Smaż ryby na rozgrzanym oleju. Gdy przełożysz rybę na drugą stronę, posyp każdy kawałek startym oscypkiem.
  • 3. Usmażoną rybę odsącz na ręczniku papierowym.
  • 4. GUACAMOLE:
    Obierz awokado, ugnieć widelcem, wymieszaj ze skórką i sokiem z limonki. Pokrój drobno chilli, cebulkę, kolendrę, pomidora. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw.
  • 5. OGÓRKOWY SOS:
    Zmiksuj w blenderze ogórki i pora. Dodaj fileciki anchois i śmietanę. Zmiksuj. Dopraw.
  • 6. Każdą bułkę posmaruj wybranym sosem, połóż na nią kawałek ryby (skropionej sokiem z limonki) oraz dowolne dodatki (pomidora, sałatę, czipsy, szczypiorek). Przykryj wszystko drugą połową bułki i podawaj.

    Smacznego!

Porady

Dzięki podwójnemu panierowaniu w jajku, ryba będzie soczysta w środku, zaś na zewnątrz wytworzy się smaczna jajeczna powłoczka. Pamiętaj, aby dobrze odsączyć rybę na ręczniku papierowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować